Üdvözöljük a

Nemzeti Védelmi Szolgálat elektronikus hírlevelei vállalkozóknak | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nemzeti Védelmi Szolgálat elektronikus hírlevelei vállalkozóknak

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2019. március 26.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat vállalkozók számára készített legutóbbi hírleveleiben a következő témákról olvashat: OECD, Üzleti élet tisztasága műhelymunkák.

OECD

 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az 1948-ban létrejött Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (Organisation for European Economic Co-operation, OEEC) jogutódja. A szervezetről bővebben itt olvashat: http://www.oecd.org/

 

A jelenleg 36 tagállamot tömörítő OECD alapító okmányában lefektetett fő célja a legmagasabb szintű fenntartható gazdasági növekedés és foglalkoztatás elérése és az életszínvonal emelése a tagországokban, a pénzügyi stabilitás fenntartása mellett, hozzájárulva ezáltal a világgazdaság fejlesztéséhez. Emellett nemzetközileg is elismert elemző központ, amely statisztikákkal, ajánlásokkal segíti a tagállamokat. A statisztikai kimutatásokat itt érheti el: https://stats.oecd.org/

 

Az OECD összehasonlítja a tagországok tapasztalatait a különböző szakpolitikák terén, a közös kihívásokra és problémákra választ keres, meghatározza a „jó gyakorlatot” és sztenderdeket, segít a hazai és nemzetközi politikák összehangolásában.

 

Magyarország OECD csatlakozását az 1998. évi XV. törvényhirdette ki. 2011 óta működik az OECD Nemzeti Tanács, amelynek célja, hogy a Magyarország OECD tagságából fakadó előnyöket összehangolja és hatékonyabbá tegye. A 2000-ben létrehozott OECD Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Pont az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelveinek magyarországi felelőse. Az irányelvek átfogják az üzleti etika fontosabb területeit, köztük olyanokat is, amelyekre más felelős üzleti magatartással foglalkozó eszközök nem vonatkoznak. Az irányelvekkel kapcsolatban bővebb információt az alábbi linkre kattintva kaphat :

http://oecd.kormany.hu/download/3/06/00000/Iranyelvek vegleges.pdf

 

Az OECD Külföldi hivatalos személyek megvesztegetése elleni küzdelemről szóló Egyezménye a 2000. évi XXXVII. törvénnyel került kihirdetésre. Az Egyezmény célja többek között a nemzetközi üzleti tranzakciókkal kapcsolatos vesztegetés elleni küzdelem, valamint a külföldi hivatalos személyek megvesztegetésével szerzett versenyelőny megakadályozása.

 

 

Üzleti élet tisztasága műhelymunkák

 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat, mint a rendőrség egyik szerve, kiemelt hangsúlyt fektet a korrupciós jellegű bűncselekmények felderítése mellett azok megelőzésére is. Széleskörű tevékenységével igyekszik a társadalom minden csoportjában kialakítani az egyéni és a szervezeti integritás folyamatos fejlesztésének igényét, az értékalapú működés szükségességének felismerését.

 

A Közigazgatás-Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében a Nemzeti Védelmi Szolgálat 7 regionális műhelymunka alkalmával, elsősorban a kis-és középvállalkozások vezetőit, munkatársait megismerteti az értékalapú működés hosszú távú előnyeivel, az üzleti tevékenységre gyakorolt pozitív hatásaival.

 

A műhelymunkák során az adott régiók egy-egy multinacionális cége és kisvállalkozása bemutatja az etikus üzleti magatartás irányába tett erőfeszítéseit, eredményeit, továbbá a résztvevők általános kitekintést nyerhetnek a vállalati compliance jelentőségéről, részeiről, a nemzetközi – esetlegesen új – trendekről, azoknak a vállalatokra (cégek üzleti kapcsolataira, megítélésére, a vállalat jövőbeni fejlődésére) gyakorolt hatásairól.

 

Az ingyenes rendezvényekre 2019. április-május hónapban kerül sor. A pontos időpontokról, helyszínekről és a részletes programról a https://korrupciomegelozes.kormany.hu/ oldalon a rendezvénynaptár menüpont alatt tájékozódhat, illetve a meghívót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területei szervei küldik ki az érintett gazdasági társaságoknak.

 

További információkért látogasson el a www.korrupciomegelozés.kormany.hu oldalra.