Üdvözöljük a

Romániával kapcsolatos gazdasági hírek, információk | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Romániával kapcsolatos gazdasági hírek, információk

2016. május 17.

Szíves tájékoztatásul továbbítjuk Önöknek Magyarország Bukaresti Nagykövetsége, Kolozsvár és Csíkszereda Főkonzulátusa által megküldött, mellékletben található Romániával kapcsolatos gazdasági, közbeszerzési hírek és egyéb cégeket, illetve vállalkozásokat érintő eseményeket.

FONTOSABB GAZDASÁGI/ÜZLETI JELLEGŰ TÖRTÉNÉSEK RO-BAN:


A Román Nemzeti Bank adatai szerint az ország lakossága 2015-ben több mint 500 milliárd lej (110 milliárd euró) bruttó pénzügyi vagyonnal rendelkezett, amelyből több mint 140 milliárd lejt (31 milliárd euró) bankbetétekben helyezett el. A 2009. évi adatokkal összehasonlítva ez azt jelenti, hogy a lakosság banki megtakarításai 45 %-kal nőttek, annak ellenére, hogy a kamatszint az utóbbi években folyamatosan csökkent. 2015 decemberében 1,49 % volt a lej, és 0,6 % az euró betétek kamata. A magánszemélyeknek nyújtott bankhitelek volumene 25 milliárd eurós szinten maradt, így a lakosság a nettó adós pozíciójából nettó hitelezővé vált a bankszektorral szemben.

Csökkenő tendenciát mutat a RO munkanélküliségi ráta, amely 2016 márciusában 6,4 % volt az EUROSTAT adatai szerint, ami 0,3 százalékpontos esést jelent a 2015-ös év hasonló időszakához viszonyítva. Ezzel az értékkel RO a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező országok csoportjába tartozik, jóval elmaradva a 8,8 %-os uniós átlagtól, amely egyébként 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb szintet érte el.

Erősödik a kínai jelenlét az évente 30 milliárd eurót kitevő RO energiapiacon. A KazMunayGas (KMG) és China Energy Company Limited (CEFC) által áprilisban aláírt megállapodás szerint a jövőben a kazahsztáni energiavállalat csak 49 %-os részesedéssel fog rendelkezni a Rompetrol Rafinare finomítóban, így a többségi tulajdon kínai kézbe kerül. A tranzakció befejezését 2016 októberére jósolják, a szereplők az EU és kínai hatóságok jóváhagyására várnak. A kazah csoport 2007-ben szerzett tulajdont a Rompetrol Rafinare-ban, amely 11 év után 2015-ben ért el nyereséget, nettó 84,2 millió lej (~19 millió euró) értékben, ugyanakkor az éves üzleti forgalma (9,8 milliárd lej) 27 %-kal visszaesett.

A RO gazdaság meghatározó szereplői kerültek az elmúlt időszakban kínai kézbe, az amerikai  húsfeldolgozó Smithfield-et a kínai WH Group (a világ legnagyobb sertéshús előállító cége) vásárolta meg, vele együtt a temesvári vágóhídját is. A 2015-ben 2,1 milliárd lejre becsülhető forgalmú Nidera gabonakereskedő vállalatot, amely megvásárolta a Konstancában gabonaexport-terminállal rendelkező amerikai United Shipping Agency-t is, a kínai COFCO csoport szerezte meg. Ugyancsak kínai tulajdon lett a China National Chemical 7 milliárd eurós tranzakcióját követően az olasz Pirelli, s ennek keretében romániai leányvállalata, a Pirelli Tyres Romania is. A cég forgalma 2014-ben elérte az 1,67 milliárd lejt (376 millió eurót).

A német Daimler csoport Lengyelországot választotta és nem Romániát egy új motorgyár megépítéséhez, amely 500 millió eurós befektetést és 1500 új munkahelyet jelent. A bejelentés egy héttel azt követően történt, hogy a német cég már bejelentette újabb, 600 millió eurós befektetését Magyarországon. A Daimler RO-ban a múlt hónapban avatta fel a 300 millió eurós befektetéssel elkészült szászsebesi  sebességváltó gyárát. A Román Autógyártók Szövetségének (ACAROM) elnöke szerint a lengyel beruházásról szóló döntés a román illetékesek stratégiájának már második kudarca (a kecskeméti gyár megépítése után). Úgy vélte, hogy a sikertelenség mögött az infrastruktúra, a RO kormány konkrét érveinek, valamint a szakképzésre vonatkozó, 5 éve húzódó döntések hiánya húzódik meg.  

A RO Munkaügyi Minisztérium adatai szerint Romániában három alkalmazottból kettőnek a havi bére nem éri el a nettó 1.700 lejt (~380 euró), amely részben a magas fizetéseket kínáló, nagyobb hozzáadott értéket előállító befektetések hiányának következménye. A munkavállalók közül 34.000 alkalmazott kap több mint 10.000 lej, míg 400.000 alkalmazott 3.000 és 10.000 lej közötti havi nettó bért, a fennmaradó 4 millió személy bére 3.000 lej alatt található. Szakértők szerint nem is annyira a jövedelemelosztás egyenlőtlensége jelenti a problémát, hanem az alacsony termelékenység, amely abból is fakad, hogy az országban kevés a tőke. A döntéshozók részéről hiányzik a hosszú távú, befektetéseket vonzó és megtartó politika.

2016. május 3-tól régi-új vezető került a román Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) élére, Florin Faur személyében, aki 2010 és 2012 között már vezette az intézményt. Az agrártárca első embere a vezetőcserét a kifizetések felgyorsításának szükségességével indokolta. Februárban még az hangzott el a miniszter részéről, hogy az ügynökségnél szabotázs jellegű akciók voltak. Az utóbbi hónapokban komoly bírálatok érték az APIA-t amiatt, hogy a gazdák nem juthattak hozzá a támogatási előlegekhez, hiányzott a kérések rögzítéséhez szükséges szoftver.


A NAGYKÖVETSÉG KÜLGAZDASÁGI IRODÁJÁT ÉRINTŐ ESEMÉNYEK:

2016. május 4-én Szabó Miklós külgazdasági attasé látogatást tett a Ialomita megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál és megbeszélést folytatott annak elnökével és három kamarai tag vállalkozóval. A találkozó kettős célt szolgált: egyrészt tájékoztatás és információk begyűjtése, másrészt kapcsolatfelvétel és együttműködések kezdeményezése sikeres RO vállalkozások irányába. A bemutatkozást és az MNKH Zrt. anyagában szereplő magyar vállalkozások tevékenységéről szóló tájékoztatást követően átadtam a rendelkezésre álló papíralapú és elektronikus információkat. Az elnök érdeklődését fejezte ki a magyar kamarai rendszer és az általa nyújtott szolgáltatások köre iránt. A megbeszélésen részt vett cégek a közép- és nagyvállalatok közé tartoznak, amelyek tevékenysége több ágazatra így pl. a mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, az építőiparra, valamint a turisztikai szolgáltatásokra is kiterjed. A gazdasági társaságok képviselői pragmatikus megközelítéssel érdeklődnek a magyar cégek kezdeményezései iránt, nyitottak kölcsönösen előnyös feltételek mellett üzleti kapcsolatok kialakítására. Megállapodás született a két ország közötti gazdasági és a kkv szektorokat érintő együttműködési lehetőségekről szóló további kölcsönös tájékoztatásról.

2016. május 6-án a Külgazdasági Irodánkat több romániai cég is felkereste, köztük a Cobalt SRL és Crosspoint Solution SRL informatikai cégek képviselői, valamint az SC Artavil Trans Exim SRL kereskedelemmel foglalkozó vállalat egyik vezetője. Az IT vállalatok esetében célirányos kapcsolatfelvételről van szó, mivel keressük a magyar FHCE Kft. és Aquis Innovo Kft. lehetséges partnereit. A kereskedelemi profilú RO vállalkozás elsősorban az általuk forgalmazott termékek kínálatáról tájékoztatott és a lehetséges magyar partnerek köréről érdeklődött. Ez utóbbira vonatkozó információkra a cég tevékenységének alaposabb vizsgálata után térünk vissza.

 

KOLOZSVÁRI FŐKONZULÁTUS ÖSSZEFOGLALÓJA:

 

A romániai Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) elrendelte a tervezési és építési munkálatok megkezdését az észak-erdélyi A3-as jelzésű autópálya Aranyosgyéres és Marosugra közötti 37 kilométeres szakaszán. A három részre felosztott – az A3-as sztráda megépült, Kolozsvárt elkerülő szakaszát Marosvásárhely irányába meghosszabbító – gyorsforgalmi út tervezésére és megépítésére három különböző konzorciummal kötött tavaly szerződést a CNADNR áfa nélkül 773 millió lej értékben. A tervezésre négy hónapos, a kivitelezésre pedig egyéves határidőt került meghatározásra.
http://www.kronika.ro/gazdasag/kezdodhet-a-sztradaepites-aranyosgyeres-es-marosugra-kozott

 

Románia legtöbb bevétellel rendelkező, magyar többségű községe a Bihar megyei Bors, amely az országos rangsor 16-ik helyén áll, 25,3 millió lejjel. A legnagyobb jövedelemmel büszkélkedő erdélyi község, Szászfenes, az országos rangsor ötödik helyét foglalja el, 40,8 millióval. A Kolozsvárral határos település költségvetésébe ingatlanadó formájában folyik be a legtöbb pénz, Fenesen ugyanis az elmúlt másfél évtizedben több tízezer lakás épült, és területén található a kincses város legnagyobb bevásárlóközpontja, a Polus Center is.
http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/64132-szaszfenes-a-leggazdagabb-erdelyi-kozseg

 

Volkswagen-, Skoda- és Mercedes Benz-alkatrészeket gyártanak az autóipar egyik legnagyobb beszállítójának számító amerikai Inteva új nagyváradi üzemében, a beruházás összértéke elérte az 5 millió eurót. A nagyváradi ipari parkban felépített gyárban jelenleg 175 személyt foglalkoztatnak, de a tervek szerint jövő év végéig 300-ra emelik az alkalmazottak számát. Az amerikai vállalatnak nem ez az első Bihar megyei befektetése, kilenc évvel ezelőtt Nagyszalontán nyitott üzemet. 2015-ben a nagyváradi ipari parkokat kezelő társaságnak 57 millió euró értékben sikerült szerződést kötnie, amelyek összesen ezer új munkahelyet teremtettek a már meglévő háromezer mellett. A helyi sajtó információi szerint tavaly 4,9 millió lej folyt be a városkasszába az ipari parkokban működő vállalatoktól.
http://www.kronika.ro/gazdasag/uj-beruhazas-varadon

 

„Román magántőke – esély Románia gazdasági fejlődésére” c. temesvári konferencia keretében Ovidiu Sandor, a ModaTim Investment igazgatója a kolozsvári és a temesvári ingatlanpiacon tapasztalt keresletnövekedésről beszélt. A két városban az elmúlt fél évben ugrott meg rohamosan a kereslet, így az ingatlanfejlesztők piacán olyan szereplők is megjelentek, akik egy éve még nem voltak sehol. A kolozsvári The Office-t a ModaTim, a NEPI-vel közösen hozták létre, amelyben eddig olyan bérlőket sikerült találni, mint a Leoni, a Yardi, a Deloitte és a MOL.
http://www.zf.ro/constructii-imobiliare/ovidiu-sandor-creste-puternic-cererea-pentru-spatii-de-birouri-in-timisoara-si-cluj-15281356


A konzuli kerületre vonatkozó heti közbeszerzési összesítő (forrás www.e-licitatie.ro)

1.    Közbeszerzési felhívás (167978): orvosi felszerelések beszerzésére
Határidő: 2016.05.23
Érték (Áfa nélkül): 270,000 RON
CPV kód: 33100000-1, 51410000-9
A közbeszerzési felhívást közzétevő neve és elérhetősége: "Iuliu Hatieganu" Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Kolozsvár (Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca), str. Victor Babes, nr. 8, Cluj-Napoca, Cod postal:  400012,  Romania
Kapcsolattartó: Beszerzési osztály, Tel.  +40 264597256 /2131, Email:  achizitii@umfcluj.ro, Fax:  +40 264430896

2.    Közbeszerzési felhívás (167943): mozitermekben használatos audió-vizuális rendszerek beszerzésére
Határidő: 2016.06.15
Érték (Áfa nélkül): 625,000 RON
CPV kód: 32321100-0, 32321200-1
A közbeszerzési felhívást közzétevő neve és elérhetősége: Aradi Polgármesteri Hivatal (Primaria Municipiului Arad ), Bd. Revolutiei, nr. 75, Arad, Cod postal:  310130,  Romania
Kapcsolattartó: LUCIAN HATEGAN, Tel.  +40 257281850-289, Email:  achizitii@primariaarad.ro, Fax:  +40 257284744

3.    Közbeszerzési felhívás (167942): keret-megállapodás egészségügyi anyagok és kellékek beszerzésére
Határidő: 2016.06.21
Érték (Áfa nélkül): 37,057.27  és  22,807,778.00 RON között
CPV kód: 33111710-1, 33111730-7, 33140000-3, 33141200-2, 33184500-8
A közbeszerzési felhívást közzétevő neve és elérhetősége: Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete Temesvár (INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE TIMISOARA), Str. Gheorghe Adam, Nr. 13 A, Timisoara, Cod postal:  300310,  Romania
Kapcsolattartó:  Ing. Ovidiu Buzgau, Tel.  +40 256207359, Email:  achizitii.cardio@umft.ro, obuzgau@yahoo.com , Fax:  +40 256207362

4.    Közbeszerzési felhívás (167987): a Medicina 1 egyetemi könyvtár felszerelésére, korszerűsítése
Határidő: 2016.06.21
Érték (Áfa nélkül): 1,083,333 RON
CPV kód: 30211300-4, 48160000-7, 48800000-6
A közbeszerzési felhívást közzétevő neve és elérhetősége: "VICTOR BABES" Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Temesvár (UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE "VICTOR BABES" TIMISOARA), PIATA EFTIMIE MURGU NR 2 , Localitatea:  Timisoara , Cod postal:  300041 ,  Romania
Kapcsolattartó: Ing. Grecu Gruia, Tel.  +40 256221554, Email:  gruia@umft.ro, Fax:  +40 256221554

5.    Közbeszerzési felhívás (167974): keret-megállapodás tömegközlekedési eszközök (villamos buszok) beszerzésére
Határidő: 2016.07.01
Érték (Áfa nélkül): 71,241,776.31 RON
CPV kód: 34144910-0
A közbeszerzési felhívást közzétevő neve és elérhetősége: Kolozsvár Polgármesteri Hivatala (Primaria Municipiul Cluj-Napoca), str. Motilor, nr. 3, Cluj-Napoca, Cod postal: 400001,  Romania
Kapcsolattartó: Lucia Lupea, Bogdan Revesz, Virgil Porutiu, Tel.  +40 264592588, Email:  achizitiipublice@primariaclujnapoca.ro, Fax:  +40 264431575

 

 

Napi gazdasági sajtószemle - Csíkszereda

 

Krónika: (Csíkszeredai munkatér a startup vállalkozásoknak)
Kezdő vállalkozók, szabadúszók és startup cégek számára tervez kialakítani egy közösségi munkateret Csíkszeredában a Csíki Vállalkozók Egyesülete.
Márciusban fordultak kéréssel a csíkszeredai önkormányzathoz, hogy a Kossuth Lajos utca 12. szám alatti irodahelyiségeket adják bérbe számukra térítésmentesen egy kreatív közösségi munkatér kialakítása céljából. Az önkormányzat képviselő-testülete áprilisi ülésén fogadta el az erről szóló határozatot, így az egyesület 10 évig ingyenesen használhatja a közel 170 négyzetméteres ingatlant azzal a feltétellel, hogy annak felújítását az egyesület állja.
“Folyamatosan próbálunk pályázni, de egyelőre az infrastrukturális beruházásokra nem találtunk forrást, ezért valószínűleg a vállalkozók összefogásából fog megvalósulni ez a kezdeményezésünk” – ismertette Bajkó Zelma ügyvezető igazgató.


szerző: Barabás Hajnal
link: http://kronika.ro/gazdasag/csikszeredai-munkater-a-startup-vallalkozasoknak/print
műfaj: hír
címszavak: Gazdaság
értékelés: pozitiv


Maszol: (Több mint 40 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya)
Az első negyedévben 43 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte kedden az országos statisztikai intézet.
Az import kétszer gyorsabban nőtt az exporthoz mérten a vizsgált időszakban. A behozatal 7,1 százalékkal, 15,812 milliárd euróra bővült, míg az export 3,5 százalékkal, 13,846 milliárd euróra nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,966 milliárd euró volt, ami 589 millió euróval több a tavalyi első negyedévhez mérten.

szerző: MTI
link: http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/64225-tobb-mint-40-szazalekkal-n-tt-a-kulkereskedelmi-merleg-hianya
műfaj: hír
címszavak: Gazdaság
értékelés: semleges

Marosvásárhelyirádió: (Versenybe szállnak a székelyföldi faiparosok)
A székelyföldi faiparosok felismerték, hogy ha nem újítanak, és nem ruháznak be korszerű technológiákba, kiszorulnak a piacról, állapította meg Kádár Rezső. A Kovászna megyei ProWood faipari klaszter ügyvezetője szerint a kézi munkaerő jelenti az előállítási folyamat legdrágább összetevőjét, ezért a székelyföldi faiparosok felismerték, hogy kénytelenek befektetni technológiai fejlesztésbe, ellenkező esetben nem tudnak piacképes árakat kínálni.
Kádár Rezső ugyanakkor rámutatott, hogy a kis, helyi faipari vállalkozók számára szinte megfizethetetlen a korszerű technológia, például a legújabb, de legkisebb, ötfejes CNC marógép 100.000 euróba kerül. Ilyen nagyságú összeget a helyi kisvállalkozók nem tudnak előteremteni, másrészt nagy szerződésekre van szükség ahhoz, hogy bankhitelből finanszírozzák a műszaki fejlesztéseket.

szerző: Kovács Zsolt
link: http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/versenybe-szallnak-a-szekelyfoldi-faiparosok.html
műfaj: hír
címszavak: Gazdaság
értékelés: semleges

Erdély Ma: (Kettészakadt az ország)
Előbb-utóbb társadalmi feszültségekhez vezet majd, hogy néhány jól fejlődő régió között egyre több szegénységsziget alakul ki Romániában – áll a KeysFin üzleti szolgáltató elemzésében, amelyet a Pénzcsinálók portál közölt.
Románia 18,5 millió lakosa közül alig 4,1 millió dolgozik hivatalosan, fizet egészségbiztosítást, adókat és illetékeket. A foglalkoztatottak száma 2014-re 100 ezerrel nőtt 2012-höz viszonyítva, ami önmagában jó hír lenne, csakhogy az új munkahelyek számának növekedése szinte csak és kizárólag a nagyvárosokhoz tartozó szűkebb régiókra koncentrálódik. Bukarest, Kolozs és Temes megye egyre inkább eltávolodik az ország többi régiójától, a szakértők pedig mély társadalmi válságra figyelmeztetnek emiatt.
A statisztikákból kiviláglik a gazdaság elmúlt években tapasztalt jelentős átrendeződése is.
A gazdasági szakértők szerint ezeket az adatokat figyelembe véve Románia lassan, de biztosan a gazdasági enklavizáció irányába tart, amelyben a fejlettebb régiók között úgynevezett szegénységszigetek alakulhatnak ki. Az egyre élesebbé váló gazdasági törésvonalak és egyenlőtlenségek társadalmi feszültségek kialakulásával veszélyeztetnek

link: http://erdely.ma/gazdasag.php?id=203216&cim=ketteszakadt_az_orszag
műfaj: hír
címszavak: Gazdaság, Háromszék / penzcsinalok.transindex.ro
értékelés: semleges