Üdvözöljük a

Kamarai elődások: innováció, pályázatok | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai elődások: innováció, pályázatok

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2015. december 1.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara az új uniós pályázati rendszerben kiemelt szerepet játszó innovációs projektek sajátosságairól és az aktuális pályázati információkról szóló előadásokat tartott hétfőn.

Az eseményen elsőként dr. Szabó István, a Dunaújvárosi Főiskola docense beszélt előadásában arról, hogy a tudásgazdaság építésével kapcsolatos prioritások előtérbe kerültek az uniós stratégiákban, így a nemzeti operatív programokban is jelentős hangsúlyt kaptak. A megváltozott helyzet – hiszen a döntéshozók célja is ez volt – másfajta gondolkodásmódot igényel a pályázni kívánó vállalkozásoktól, új típusú stratégiák kialakítását, a rejtett kompetenciák, kitörési pontok felmérését. Pályázatot írni könnyű, akár egy nyertes pályázatot is. Sikeresen megvalósítható, a cég fejlődését támogató, az átmeneti – például a kutatás-fejlesztési, innovációs folyamat jellegéből fakadó, vagy finanszírozási – nehézségeken átsegítő pályázatot írni, végig menedzselni viszont nehéz. Ehhez szakértelem, megfelelő tapasztalat kell.

 

Az új uniós ciklus első hazai pályázatainak tapasztalatairól, az aktuálisan elérhető lehetőségekről, a várhatóan még idén megjelenő, illetve jövőre prognosztizált kiírásokról Büki Péter, az Econoserv Pályázati Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. A cég már számos dunaújvárosi vállalkozást segített elnyerni és sikeresen megvalósítani pályázati lehetőséget, például a kedvező fogadtatású, sokak számára eredményes gyakornoki program során. Emellett a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara partnereként szerepet vállalnak a helyi vállalkozások minél aktuálisabb pályázati információkkal történő ellátásában.

 

Az előadó elsőként a már gyakorlatilag lefutott gépbeszerzési pályázatok tapasztalatairól beszélt. Ezek a feldolgozóipari vállalkozásokat célozták, még megjósolni sem lehet, mikor jelennek majd meg olyan kiírások, amelyek más iparágak számára kínálnak lehetőséget. Az viszont már általános érvényű tapasztalat, hogy az igen tágan megfogalmazott beadási határidő, a kétéves időablak a nagy érdeklődés miatt töredékére szűkül. Jó tehát előre felkészülni a várt lehetőségekre, például a jogerős építési engedéllyel. Ez persze piaci működés közben, mondjuk úgy, nem könnyű...

 

Késik a menetrend – új megoldások

A jövő évi pályázati menetrendnek már október végén meg kellett volna jelennie. Az persze más kérdés – az idei tapasztalatok alapján –, mennyire lehet majd hinni neki. A jövő évi menetrend késésére az jelent magyarázatot, hogy az újként bevezetendő pályázati megoldásokra, melyek a támogatás mellett kötelezően felveendő, támogatott hitelt is tartalmaznak, még nincsenek meg az uniós szabályozások sem. Pedig ezen megoldásokat igen sokakat érintő programok, így az épületenergetika területén tervezik bevezetni.