Üdvözöljük a

Új közbeszerzési törvény: szélesebb kört érint | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új közbeszerzési törvény: szélesebb kört érint

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2015. október 13.

Az új Közbeszerzési Törvény (2015. évi CXLIII. számú tv.) 5. § (3) bekezdése alapján bővül az ajánlatkérők köre, így a pályázók és nyertesek szélesebb körének kell majd a közbeszerzési törvény szerint eljárni a projektmegvalósítás során.

Ez azt jelenti, hogy a 25 millió Ft támogatást maghaladó fejlesztések (szolgáltatás-megrendelés, árubeszerzés vagy építési beruházás) esetén közbeszerzési eljárást kell lefolytatnia az egyébként Kbt. hatálya alá nem tartozó szervezetnek, így a vállalkozásoknak is (új Kbt. 5.§ (1) bek.).

 

Egyenlőre nem tiszta, hogy ez beszerzésenként, vagy projektenként kell érteni, de az biztos, hogy az eljövendő gépbeszerzési nyerteseket ez már érinteni fogja például. Így a vállalkozói szféra is érintett lesz a közbeszerzésekkel, amire lehet nem árt felkészülni.

 

November 1. napjával lép hatályba az új közbeszerzési törvény, a Parlament az őszi ülésszakban elfogadta a javaslatot, mely egyrészt az EU irányelvek átültetését szolgálja, másrészt célja a gyakorlati tapasztalatok alapján az eljárások gyorsítása, egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek enyhítése.

 

A Kormány 2015 tavaszán benyújtotta az Országgyűlésnek az új közbeszerzési törvényről szóló javaslatot. Az őszi ülésszakban – november 1-jei hatályba lépéssel – a Parlament elfogadta a javaslatot.

Az új közbeszerzési törvény elsősorban a 2014-ben elfogadott új közbeszerzési EU irányelvek átültetését szolgálja. Emellett az előkészítés során figyelembe vették a törvény alkalmazásakor felmerült gyakorlati tapasztalatokat, illetve olyan fontos igényeket, mint az eljárások gyorsításának, egyszerűsítésének, egyben hatékonyabbá tételének szükségessége.

 

Az új közbeszerzési törvény számos újítást tartalmaz és több új jogintézményt vezet be. Változtak – többek között – kizáró okok, az eljárási határidők, az igazolások rendszere, átalakul a nemzeti eljárásrend. A jogszabály enyhíti a vállalkozások adminisztrációs terheit: bevezeti az egységes európai közbeszerzési dokumentumot az igazolások előzetes bizonyítékaként. Emellett fokozott hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi, szociális megfontolások, illetve az innovációt ösztönző megoldások, hogy csak a legfontosabbakat említsük a tervezett változtatások közül.