Üdvözöljük a

A pályaorientációs tanácsadóhoz fordulhat kérdéseivel | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A pályaorientációs tanácsadóhoz fordulhat kérdéseivel

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2014. november 17.

Véget értek a közelmúltban az őszi üzemlátogatások, melyen tizenöt csoportban mintegy háromszáz általános iskolás látogatott el a város és környéke vállalkozásaihoz. (Nézze meg képgalériánkat!) A területhez kapcsolódó hír: a városi kamara új szolgáltatást vezetett be, a pályaorientációs tanácsadó személyes segítségnyújtását pályaválasztók számára.

A magyar iparkamarai rendszer a kormányzattal kötött együttműködési megállapodás alapján négy éve fontos szerepet játszik a szakképzés működtetésében, ennek részeként a pályaorientáció terén is törvény által előírt feladatokat kaptak a területi kamarák. Minden évben szervez üzemlátogatásokat a dunaújvárosi kamara a város meghatározó gazdasági, ipari szereplői tevékenységének, alkalmazott technológiáinak, az ott dolgozók munkájának megismerésére. November elején ért véget az idei programsorozat, amelynek során tizenöt csoport, esetenként húsz hetedik-nyolcadikos diák (tehát összesen háromszáz tanuló!) látogathatott el az ISD Dunaferr tanműhelyébe, a Ferrobetonhoz, a Hamburger Hungária papírgyárába, a Hankook Tire gumiabroncsgyárába, a Meiser Ferroste, a Momert, a H.R: Profix Konzol, a Budafilter 94 üzemébe.

 

A pályaorientációs tanácsadó szerint a diákok számára nagy élményt jelentenek az ilyen üzemlátogatások – köszönet érte a lehetőséget biztosító gazdálkodó szervezeteknek –, hiszen ma kevés pályaválasztó találkozhat munkahelyi környezettel döntése meghozatala előtt. És a kísérő pedagógusok is sok „muníciót” kaptak munkájukhoz a látogatások során.

 

A kamara emellett számos rendezvény szervezésével, az országos szakmai verseny döntőjére buszok indításával segíti a pályaválasztást. Azonban egyre több visszajelzés érkezik: személyes segítségnyújtást igényelnének a pályaválasztók, pályamódosítók. A városi kamara pályaorientációs tanácsadója előzetes egyeztetés alapján (a helyi kamara száma: 502-060, e-mail: kohalmi@dkik.hu) személyes beszélgetéseken nyújt segítséget a hozzá fordulóknak!