Üdvözöljük a

A tanulófoglalkoztatás személyi feltételei | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulófoglalkoztatás személyi feltételei

Szerző: Dancs Viktória | 2010. március 24.

 

 

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell szakirányú végzettséggel és szakmai gyakorlattal.

 

A vállalkozásnál meg kell határozni azt a munkaviszonyban álló, vagy tulajdonosként dolgozó személyt, aki a tanulóval foglalkozik gyakorlati oktatóként. A végzettségét tekintve legalább olyan szakmunkás bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, mint amilyen szakmát oktat. Természetesen nem kötelező, de ajánlott a magasabb szakmai végzettség illetve fokozat is, mint a mesterlevél, a technikus minősítés, a szakoktatói képesítés.

Szintén a tanulóval foglalkozó személyre vonatkozik a legalább 2 vagy 5 éves szakmai gyakorlatnak a megléte. Ha az illető egyedi munkahelyen dolgozott, (például a fodrászok, kozmetikusok többsége), akkor számára 2 munkában eltöltött év a tanuló vállalásának előfeltétele. Amennyiben a gyakorlati oktató gazdálkodó szervezetnél dolgozik ill. dolgozott, úgy legalább 5 év gyakorlattal kell rendelkeznie.

 

 

A gyakorlati oktatók személyére / a fenti végzettség és gyakorlati idő elvárásokon túl / minden esetben vonatkozik a büntetlen előélet megléte is, melynek minden esetben fenn kell állnia.