Üdvözöljük a

Drasztikus váltásra készül a kormány a közoktatásban? | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Drasztikus váltásra készül a kormány a közoktatásban?

2011. április 16.

A tervek szerint április 20-án tárgyalja a kormány az új közoktatási törvény koncepcióját, az MTI birtokába került anyag szerint a tankötelezettség 16 éves korig tartana, az érettségi vizsgatárgyak száma öt lenne.

A 110 oldalas dokumentum szerint több kérdésben a kormány fog dönteni: a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis eltérő állásponton van, így a gazdasági tárca a pedagógusok óraszámát heti 28-ra növelné, ezt az arányú növelést a Nefmi azonban elveti. Nem ez az egyetlen meglepő pont a tervezetben.

 

Vitás kérdés a pedagógusok foglalkoztatása: az NGM szerint az önkormányzat nem foglalkoztathatna az "alaptanterv" teljesítéséhez a kötelező és nem kötelező tanórák teljesítéséhez, valamint a napközi otthoni ellátáshoz több pedagógust vagy a pedagógus munkáját segítő alkalmazottat. A Nefmi szerint az önkormányzat saját forrásból, esetleg azt korlátozva, kizárólag alapítványi forrásból biztosíthat az oktatás minőségét emelő forrásokat. Vitás kérdés, hogy ki legyen az intézmények fenntartója. A gazdasági tárca álláspontja, hogy az intézmény fenntartója (és egyben finanszírozója) minden esetben az állam, míg a Nefmi szerint az intézmény fenntartója lehetőség szerint a település - ha az a fenntartásra képtelen, a fenntartást az államnak adhatja át.

 

Állam vs önkormányzat: ki lesz az iskolák fenntartója?

A gazdasági minisztérium szerint az önkormányzat csak abban az esetben lehet a fenntartója az általános iskolának, ha a település lakosságszáma elég nagy ahhoz, hogy saját gyermekei, tanulói évfolyamonként legalább 2-2 párhuzamos osztállyal töltsék meg az általános iskolát. Ennek hiányában több település  tanulóinak a tanítást körzeti általános iskolában szervezik meg, melynek fenntartója az állam.

 

A gimnázium és szakközépiskola esetén a fenntartó a települési önkormányzat. A szakiskola és a kollégium fenntartója minden esetben az állam. A Nefmi ugyanakkor nem feltételezi a két-két párhuzamos osztályt, de az osztályok finanszírozható létszámát szigorúan rögzítené. Általános iskola, szakközépiskola és kollégium esetén több település gyermekeinek összevonásánál is megadnák a telephely szerinti helyi önkormányzatnak (középfokú oktatás esetén csak városnak) a fenntartás lehetőségét, azzal, hogy a pedagógusok bérét a központi költségvetés közvetlenül finanszírozza.

 

Teljes cikk: http://www.eduline.hu/hirek/20110414_kozoktatasi_tervezet_oraszam_iskolafennta.aspx

 

Forrás: Eduline