Üdvözöljük a

HASZNOS INFORMÁCIÓK A SZAKKÉPZÉSRŐL | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

HASZNOS INFORMÁCIÓK A SZAKKÉPZÉSRŐL

Szerző: Dancs Viktória | 2009. november 25.

Gyakorlati képzőhely ellenőrzése illetve akkreditációja


A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara minden évben ellenőrzi - meghatározott szempontok, és országosan egységes kérdőív alapján - azon gazdálkodó szervezeteket, amelyek tanulók gyakorlati képzésével foglalkoznak.

 

Az adatokat két forrásból nyeri a Kamara. Egyrészt saját nyilvántartásából, azon gazdálkodók adatait ismeri meg, amelyek tanulószerződéses jogviszonyban vannak, míg a szakiskolák által megküldött adatszolgáltatással az együttműködési megállapodás alapján képzést folytató gazdálkodó szervezetek adataihoz jut hozzá.

 

Az ellenőrzés szempontjai a következők:

 

1.       A főtevékenységként oktatással foglalkozó gazdasági társaságok ellenőrzése évente.

2.       Több, mint 100 tanulót foglalkoztató gazdasági társaságok ellenőrzése évente.

3.       Minden gazdálkodó szervezethez el kell jutni 2-3 évente.

 

Az ellenőrzések bizottságban zajlanak, melynek tagjai a kamarai ellenőr, a szakiskola képviselője, valamint a gazdálkodó szervezet képviselője.

 

Az országosan egységes kérdőív első részének kérdései a gazdasági társaságra vonatkoznak, a második része a gyakorlati képzőhelyre, a harmadik pedig, a szakma elsajátítására, itt jelennek meg az oktatóra vonatkozó kérdések, de itt ítélik meg a tanulók munkáját is.

 

Az ellenőrzést megelőzően tájékoztatjuk a vállalkozókat az ellenőrzés tényéről, majd a kamarai ellenőr telefonon egyeztet a vállalkozóval egy, a vállalkozás képviselője számára is megfelelő időpontban történő látogatásról.

 

A látogatás alkalmával megtekintik a gyakorlati képzőhelyet és kitöltik a kérdőíveket, melyben a vállalkozó is rögzítheti véleményét. A kérdőívről az ellenőrzött másolatot készíthet.

 

Azon gyakorlati képzőhelyek esetében, amelyek kimagaslóan jó eredményeket értek el az ellenőrzés során, lehetőség van a képzőhely akkreditációjára is. Ebben az esetben a gazdálkodó nettó visszaigénylőként léphet fel az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságával szemben, azaz nem csak a szakképzési hozzájárulás-fizetési köztelezettsége terhéig érvényesítheti a gyakorlati képzés során felmerült és elszámolt költségeit, hanem a felett is.

 

A gyakorlati képzőhely akkreditációját a gazdálkodó szervezeteknek kell kérniük a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarától. A kiállított tanúsítvány 2 évig érvényes.