Üdvözöljük a

Milyen diplomásból lesz azonnali pályaelhagyó? | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Milyen diplomásból lesz azonnali pályaelhagyó?

2010. szeptember 6.

Minden hatodik diák soha nem dolgozik abban a szakmában, amelyhez szakirányú diplomát szerez - derül ki az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. legutóbbi felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet közöl. Főleg a frissen diplomázott agrár-, természet- és társadalomtudományi végzettségűekből lesz azonnali pályaelhagyó.

Eközben az orvos- és egészségtudományi, a jogi és az informatikai végzettséget szerzők szinte biztosan találnak képzettségüknek megfelelő munkát, náluk a legkevesebb azoknak az aránya, akik más szakmában helyezkednek el.


A 4500 diplomát szerzett fiatal megkérdezésével készült kutatás szerint a fiatalok leginkább a munkakörülményeikkel, legkevésbé pedig a jövedelmükkel elégedettek. A megkérdezettek átlagkeresete nettó 135 ezer forint, a pedagógus végzettségűek kevesebbet, átlagosan havi nettó 109 ezer forintot keresnek, míg a gazdasági végzettségűek nettó 164 ezer forintot vihetnek haza. Az adatok szerint a pályakezdők több mint kétharmada stabil munkahelyet talál, még három évvel az első diploma megszerzése után is az első munkahelyükön dolgoznak.

 

Forrás: HR Portál

http://www.hrportal.hu/c/milyen-diplomasbol-lesz-azonnali-palyaelhagyo-20100826.html