Üdvözöljük a

Varga Mihály: a magyar gazdaságnak szüksége van kiváló szakemberekre | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Varga Mihály: a magyar gazdaságnak szüksége van kiváló szakemberekre

2016. december 23.

A magyar gazdaságnak szüksége van jól felkészült, kiváló szakemberekre - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter december 22-én a minisztériumban a 2016. évi EuroSkills-en sikeresen szereplő magyar csapat köszöntésekor.

A nemzetgazdasági miniszter megjegyezte azt is, hogy a magyar gazdaság új fejlődési szakaszába érkezett, ahonnan továbblépni csak jó szakemberekre építve lehet. A fejlett ipari országok közötti versenyben Magyarország szavai szerint csak akkor állja meg a helyét, ha képes a legújabb ismeretek felhasználására, a legmodernebb eljárások alkalmazására, fejlesztésére.

 

Varga Mihály felidézte a gazdasági növekedés mögött álló tartós egyensúlyt, a fiskális pozíció javulását, a kockázatok csökkenését, az élénkülő munkaerőpiacot, és megemlítette a foglalkoztatás gyorsuló ütemű bővülését, amely elsősorban a versenyszektornak köszönhetően, valamint a nettó átlagkeresetek több mint 7 százalékos emelkedését egy év alatt.

 

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a bér- és versenyképesség javítása érdekében fontos lépést tett az ország a hat évre szóló bérmegállapodással, ami egy új gazdaságpolitikai kiinduló pontja is lehet, hiszen egyszerre lehet a béreket felzárkóztatni, a hatékonyságot, a versenyképességet javítani, a kormány vállalta, hogy a munkáltatói terheket jelentősen csökkenti. Hozzátette, hogy hat év alatt a reálkeresetek Magyarországon 40 százalékkal emelkedhetnek, amit remélhetően alátámaszt a gazdasági növekedés.

 

Varga Mihály arra kérte a magyar csapat versenyzőit, hogy segítsék a következő időszak indulóinak felkészítését, hiszen Magyarországon rendezik meg 2018-ban az EuroSkills versenyt.

 

Parragh László, az MKIK elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szakképzésnek a magyar gazdaság érdekeit kell szolgálnia, és a szakmunkát anyagilag is meg kell becsülni. Úgy vélte, az idén kötött, hat évre szóló bérmegállapodás jelentős lépés a bérfelzárkóztatásban, amelyet a kamara mindig is szorgalmazott. A kamara elnöke elmondta, hogy a térségben Magyarországon ismerték fel először a szakmunkásképzés, és annak átalakítása fontosságát, és ez versenyelőnyt jelent az ország számára.

 

Parragh László szerint azon is dolgozni kell, hogy a fiatal szakmunkások versenyén a magyar csapat minél több szakmában tudjon sikeresen elindulni, ehhez pedig a jó versenyzőkön és felkészítőkön túl szükség van támogatókra, szponzorokra is.

 

Az MKIK elnöke felidézte, hogy Magyarország Norvégiát előzte meg a 2018. évi EuroSkills rendezésének jogára kiírt pályázaton, 2017-ben a kamara felkészül a verseny lebonyolítására. Hozzátette, hogy a szakmunkások versenye egyre népszerűbb, a legutóbbi európai versenyt, ahol a világ szakképzésének állapotát lehetett nyomon követni, 75 ezer látogató kereste fel.

 

MKIK/MTI